
Asigurari – Norma A.S.F. nr. 39/2016 privind asigurarile auto din România
Norma adoptata de A.S.F. asigura un cadru de reglementare, ce urmeaza sa fie completat de diverse recomandari ale A.S.F. pentru asiguratori.
Principalele prevederi ale Normei A.S.F. privind incheierea de asigurari RCA:
– asigurarea RCA / contractul RCA, se incheie/ emite la cel mult 30 de zile de intrarea in valabilitate;
– formatul politei de asigurare contine o rubrica privind conducatorii auto;
Asiguratorii RCA vor transmite catre baza de date CEDAM, informatii complete inclusiv nume, prenume, CNP, serie si numar CI/BI conducatori auto declarati.
– asiguratul si asiguratorul RCA pot conveni asupra introducerii unor clauze suplimentare la contractul RCA, printr-un act aditional, cum ar fi:
Compensarea directa – Asigurari auto RCA
Prin compensare directa, se da posibilitatea persoanei prejudiciate sa poate obtine repararea prejudiciului de la propriul asigurator RCA.
Compensarea directa este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul României;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in România;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurari auto RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Rascumpararea despagubirii
Pentru mentinerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului, asiguratul compensand asiguratorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitarii despagubirii cuvenite persoanei prejudiciate.
– incepand cu 01.01.2017, limitele de despagubire produse intr-un accident, au fost majorate astfel:
a) Pentru pagubele materiale la 1.220.000 euro;
b) Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial la 6.070.000 euro;
Clasele bonus-malus inclusiv coeficientii aferenti- Asigurari RCA
Sistemul/numarul claselor de bonus/malus si coeficientii de majorare/ diminuare este egal si este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus (B8) şi 8 clase de malus (M8).
Clasa bonus/malus se poate determina luand in calcul si istoricul soferului/soferilor.
a) Clasa de bonus (B) – Pentru B8 reducere maxima 32%.
In cazul neinregistrarii unor daune platite in perioada de referinta, asiguratii beneficiază de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.
Clasa de bonus se pastreaza pe perioada anului calendaristic in care se incheie contractul RCA indiferent de perioada asigurata cu exceptia situatiilor de rascumparare intervenite in cursul anului calendaristic respectiv.
b) Clasa de malus (M) – Pentru M8 penalizarea maxima 32%.
Daca in perioada de referinta este inregistrata o dauna platita, asiguratii sunt penalizati, dupa cum urmeaza:
a) doua clase, pentru fiecare dauna materiala;
b) patru clase pentru doua sau mai multe daune materiale;
c) sase clase pentru daunele care contin si despagubiri pentru vatamarea sanatatii si a integritatii corporale ori pentru deces.
Echivalenta in vederea translației clasei bonus -malus la sistem anterior OUG nr.54/2016 sunt prevazuti in Anexa_5_norma_39
Asiguratorii RCA pot lua in calcul si istoricul soferului sau soferilor in ajustarea sistemului de bonus-malus.
Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de emitere a contractului RCA.
Principalele prevederi ale Normei A.S.F. privind despagubirile – Asigurari RCA:
– Pentru solutionarea dosarelor de dauna, Asiguratorul RCA trebuie sa instituie doua activitati separate functional:
a) functia de constatare daune – activitate independenta, externa sau in cadrul unui asigurator, avizata de catre A.S.F.;
b) functia de lichidare daune – activitate instituita de un asigurator care poate fi externalizata total sau partial în conformitate cu prevederile legale;
Termene pentru solutionarea daunelor pentru Asigurari RCA:
a) Efectuarea constatarii prejudiciilor – in termen de 5 zile lucratoare de la data notificarii primite de la persoana prejudiciata (daca se permite accesul asiguratorului RCA la bunul avariat);
Intocmirea procesul verbal suplimentar de constatare intr-un termen de 3 zile lucratoare de la solicitare.
b ) Efectuarea de investigatii – Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii realizate de experti autorizati, cu privire la producerea accidentului, daca exista suspiciuni intemeiate asupra producerii acestuia si in condiţiile in care acesta nu face obiectul unor cercetari penale aflate in curs de desfasurare;
Notificarea privind intentia de a desfasura investigatii, se transmite in termen de 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei si intocmirea procesului-verbal de constatare.
Rezultatul motivat al investigatiilor se comunica partii prejudiciate in termen de 3 zile lucratoare de la finalizarea investigatiei/depunerea raportului de expertiza, dar fara a depasi 3 luni de la data avizarii daunei.
c) Solutionarea cererii de despagubire (oferta) – raspuns in termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciată, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data avizarii daunei.
Pentru reanalizarea cuantumului despagubirii, Asiguratorul RCA raspunde in scris solicitarii, in termen de 5 zile lucratoare, cu confirmare de primire.
Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire, Asiguratorul RCA nu a notificat respingerea pretentiilor de despagubire, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
In cazul in care persoana pagubita nu accepta oferta de despagubire si/sau solutia tehnica adoptata, aceasta poate solicita o expertiza realizata de catre expert tehnic autorizat, ales de comun acord de catre parti.
Raportul de expertiza, poate fi contestat prin metoda solutionarii alternative a litigiilor sau ulterior acesteia prin instanta.
d) Plata despagubirilor – dupa exprimarea in scris a acceptului cu privire la oferta de despagubire, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile de la data depunerii cererii de despagubire.
Lichidarea daunelor – Asigurari Auto
- Pentru despagubiri pentru vehicule – se acopera costurile privind:
a) readucerea la starea anterioara producerii accidentului;
Pentru evaluarea costurilor, in vederea inaintării ofertei de despagubire se au in vedere:
– piese si materiale care pot fi utilizate legal in procesele de reparatie in România si statele membre;
– elemente specifice de calcul precum tarife orare, adaosuri, costuri specifice, discount-uri determinate prin utilizarea mecanismului de cerere si oferta.
b) acoperirea diferentei dintre valoarea de piata si valoarea epavei, in cazul daunei totale economice.
- Pentru vatamarile corporale sau decesul – se pot acorda despagubiri:
a) pe cale amiabila;
– in caz de vatamare corporala (cheltuieli si venituri nerealizate);
– in caz de deces (cheltuieli, venituri nerealizate);
– daunele morale (pe baza punctajului comunicat de catre I.N.M.L.);
b) pe cale judecatoreasca (hotarare amasa definitiva)
- Pentru avarierea sau distrugerea altor bunuri (cladiri, constructii sau alte bunuri) sunt stabilite pe baza:
a) sistemelor de evaluare specializate;
b) documentelor din care sa reiasa dovedirea prejudiciului suferit.
- Pentru vatamarile sau pierderile animalelor
Despagubirile pentru animale sunt stabilite pe baza valorii de pe piata locala a animalului respectiv, la data producerii evenimentului.
- Pentru lipsa de folosinta – inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului:
a) costurile de inlocuirea temporară a vehiculului cu un vehicul inchiriat de la societati autorizate cu acest obiect de activitate; sau
b) costurile privind transportul zilnic, fara ca acestea sa poată depasii costurile prevazute la lit. a).
Perioada maxima pentru calcularea lipsei de folosinta este:
– timpul de indisponibilitate a utilizarii vehiculului (timpul normal de reparatie transformat in zile de lucru prin impartirea la patru a timpului normat de reparatie), inclusiv in situatia in care asiguratorul RCA efectuează cercetari suplimentare si orice intarziere nejustificata;
– perioada cuprinsa intre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire, in situatia daunei totale economice.
Constatarea amiabila de accident – Asigurari Auto
Pentru evenimentele in care au fost implicate două vehicule asigurate, din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea daunei se poate face si in baza formularului Constatare amiabila de accident.
Formularul de Constatare amiabila de accident poate fi utilizat in relatia cu asiguratorii fara a mai fi necesara intocmirea documentelor de constatare de catre politia rutiera, numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident.
Este interzisa indrumarea partilor implicate in accident in vederea protocolarii accidentului de catre politia rutiera in cazul in care formularul de Constatare amiabila de accident este utilizat cu respectarea dispozitiile legale in vigoare.
Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat in România indiferent de locul producerii accidentului Constat amiabil